Mamman var i stan och då gick vi naturligtvis på Liljevalchs, åt lunch på Blåporten och gjorde sånt som mammor från landet ska göra när dom är i storstan.
Det var bra att ta med mamman på Hemslöjden på Liljevalchs. Hon tillhör ju definitivt målgruppen. 55 +, hantverksintresserad, kulturtant. När jag stod utanför Liljevalchs och såg kön ringla sig tänkte jag dels på hur mycket folk utställningen verkar dra, men framför allt vad skönt det är med en utställning som faktiskt vänder sig till kulturtanten. Hon som bär upp vart enda kulturellt evenemang fastän allt ska vända sig till 17 åriga killar. Hon som snällt bär upp småcaféer, hon som går på improvisationsteater, hon som intresserat går på graffittiutställningar, hon som är så viktig för kulturen och får så lite uppmärksamhet för att hon inte härjar på stan utan bara är snäll.
Nu fick jag också chansen att titta ordentligt. För mycket folk och vin på vernissagen för att jag skulle ha lyckats med det då.
Mamman ville till och med gå runt och kolla noga på alla löv fastän dottern tröttnade mycket fortare. Löven är som sagts tidigare både högt och lågt.
Här några högt.
Sedan är det mycket i alla rummen, fast jag tycker det skulle kunna vara mer. More is more. Och att det är mycket är bra, fast jag vill ha historien. Kan ta mina egna alster som exempel.
De är virkade i sysilke och mönstren tagna ur hemslöjdensarkiv där Lilli Zickerman ritat (ritat av) de flesta. Ett par örhängen är virkade med den sk Lilli blomman. Att det är virkat är också viktigt då virkning inte uppskattades av Zickerman och länge icke var en godkänd slöjdteknik inom hemslöjden.
Jag har haft en klar och tydlig tanke och koppling till hemslöjdshistorien när jag gjort mina alster. Detta framgår ingenstans. Och samma sak gäller säkerligen för stordelen av alla föremål.
Min absoluta favorit är annars Sune Oskarssons fågelskål. Ser nog att den fågeln är smart och har något lurigt i görningen.
Kartan är det inte bara jag som uppskattat och den är bra.
De skånska ylledjuren av Lina Odell-Järlemyr är också roliga inspirerade av skånska yllebroderier och flamskvävnader. Så tydlig koppling bakåt och ändå framåt.
Nu köpte jag den stora utställningskatalogen + listan över utställare. Detta hjälpte lite.
Brodösen har annars skrivit bra om hur hon tänkte runt utställningen likaså Slöjdporr. Utställningen är bra men föremål talar inte för sig själva, det behövs en historia så att man kan fatta varför en korg kostar 4000 spänn och inte 49:- som på IKEA.
Efter Liljevalchs åkte vi till vårt nya hus (inflyttning i September) och kollade på trädgården. Tror vi kommer ha Stockholms största schersmin.
Postat i:hemslöjd, utställningar
